Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gyökössy E: Az idősebbik fiú
  2009-09-07 13:17:27, hétfő
 
   
  Gyökössy Endre
AZ IDŐSEBBIK FIÚ PEDIG...

Szerette ezt a halk zsibongást, amely kis vendéglőjéből felszűrődött emeleti szobájába. Nagyapját, apját látta ilyenkor sürögni-forogni a kockás abroszokkal leterített asztalok között. Előttük még kötény volt és karjukon a "hangedli". Úgy vitték ki a zónaételeket s a habzó söröket a törzsvendégeknek. Hozzájuk többnyire ugyanazok a kistisztviselők, ebédszünetes boltosok, szerkesztők jártak.
Még szerencse, hogy államosításkor meghagyták üzletvezetőnek. Tudták az "illetékesek", ezt a kis családi vállalkozást csak ő tudja nyereségesen tovább vezetni. Ment is valahogy. Fiai már szakképzett vendéglátósok voltak. Fel is lendült a Három hársfa. De felesége váratlan és gyors halála 54-ben és kisebbik fia titokzatos eltűnése az 56-os harcok alatt megrokkantotta. Enyhe agyvérzést kapott. Most Antié, családos nagyobbik fiáé az újra magánkézbe került kisvállalkozás. Az ő felesége ül a kasszánál, három rokon is besegít, sőt két tanulója is van már. Ő afféle "haláláig haszonélvező". Így rendelkezett a közjegyzőnél.
Ellátják becsülettel. De már igen nehezére esik lemennie. Fél oldala is zsibbad. Többnyire egész nap egyedül ül - és emlékezik. Mint most is, a régi, dolgos időkre. Tévéjét, rádióját ritkán nyitja ki. Sok a rossz hír. Inkább kisvendéglője árulkodó neszezéseire figyel. Abból tudja, mi történik odalent. A felszálló illatokból meg azt, mi aznap a "konyhafőnök ajánlata". Ha megkondul a közeli templom delet jelző, hívogató hangja, elolvas egy-egy zsoltárt apja öreg Bibliájából. Az az ő imakönyve.
Megreccsent a falépcső. Órájára nézett. Messzi még a záróra. Ki jöhet ilyenkor? Nem szoktak - csak úgy - benézni hozzá. Nehézkesen az ajtó felé fordult.
Szinte bekeretezve ott állt Öcsi, a holtnak hitt fia. Megférfiasodva, ám alig változva. Csak hullámos, fekete haját lepte be a dér. Olcsó, gyűrött dzsekijén Lufthansa repülő-reklámtáska lötyögött. Farmerja piszkos volt a viseléstől és nem kővel koptatott. Ám ő volt, az elveszett.
- Öcsi!
- Apa.
Fia már ott térdelt előtte és átfogta apja csúzos térdeit. Az a ráborított pokrócon keresztül is érezte gyereke remegését. Tétován simogatta az ölébe hajtott, őszülő fejet.
- Harminchárom év. Uramisten! - mormolta újra és újra. Hosszú percek teltek el. Öcsi szólni akart, de apja szája elé emelte ujját és a széke karfájára szerelt csengő gombját háromszor megnyomta. Ez volt a jel: sürgős. Perc sem telt el, nagyobbik fia robbant be a nyitva maradt ajtón. Dermedten bámult felegyenesedő öccsére.
- Te élsz?
- Látod.
- Miért nem adtál hírt magadról?
- Nem akartam bajt hozni rátok. Hátha lefényképeztek. Bár nem öltem embert.
- Hol bujkáltál?
- Sok helyütt. Legvégül Amerikában, délen kaptam munkát.
- Mit csináltál?
- Mosogattam, takarítottam, felszolgáltam, mint itthon. Mindig dolgoztam...
- S most?
- Hazajöttem. - Végigmutatott kopott önmagán.
- Így? - horkant fel a bátyja.
- Így.
- Fontos, hogy él és itthon van. Feltámadt az öcséd, fiam! - ezt már szinte kiáltotta az apjuk. - Meg sem öleled? - fordult elsőszülöttje felé.
- Mihez akarsz kezdeni? - kérdezte ölelés helyett öccsét a bátyja.
- Mosogatni még tudok.
- Meg beülni a készbe, mi?
- Anti! - nyögött fel az apa; de az ordítva folytatta: - Ismerem én ezt a fajtát. Végig-csavarogják a világot, s amikor mindenből kikopnak, hazakuncsorognak örökölni, mi? Nem, öcsikém, ebbő1 nem eszel. Tulajdonképpen nem is élsz. Holttá nyilvánítottak. Apa azután mindent rám íratott. Érted? Mindent!
- Jól tette - válaszolta csöndesen a kisebbik -, csak azt nem tudtam, hogy meghaltam... akkor mit is keresek itt? - Lehajolt, megcsókolta apja haját, és kifordult az ajtón.
- Mit tettél, Anti?! - nyögött föl az öregember.
- Mit? Megmondtam az igazat. Vagy nem így van?
Másnap egyenruhás hotelboy kereste az öregembert. Levelet hozott. Senki másnak nem volt hajlandó odaadni. Hiába erősködött odalent Anti, hogy ő itt a főnök, a tulaj, meg minden. A küldönc egyre azt hajtogatta: csak a címzett saját kezébe adhatja. Ott álltak most az emeleti szobában mind a hárman.
- Vedd át a levelet - kérte fiát az apja. Anti egy ötvenest adott a boynak, és kituszkolta az ajtón.
- Tudod, milyen rossz a szemem - nyújtotta az apa a neki címzett borítékot a fiának. - Olvasd fel! - És az olvasni kezdte:
"Drága apám, örülök, hogy láthattalak. Ne aggódj, jól megy a sorom. Szállodám van Floridában. Nemrégen nyitottam meg a másikat. Antira gondoltam, mint igazgatóra. Olvastam: most már bátran hazajöhetek. Látni akartalak, s megbeszélni, hogyan segíthetnék rajtad, itthon vagy odaát. Nincsen családom. Örököseimmel is találkozni akartam, mielőtt testamentumot írok. Nos, a főörökös már beszélt velem.
Tőletek Tütykéhez mentem. Talán emlékszel, így becéztük egyik osztálytársunkat. Megnősült, több gyereke van. Amikor megláttak, sírtak örömükben. Csak reggel engedtek vissza a Hiltonba. Éjjel megbeszéltük: ők jönnek ki velem. Mindketten szakemberek, ám szegények. Így az örökség is megoldódik.
Bocsásd meg, Édesapám, a jelenésem. Talán úgy kellett volna hazajönnöm, mint Jákob ment megrakodva ajándékokkal Ézsauhoz. Akkor most minden O.K. volna. De kíváncsi voltam, él-e még a tékozló fiú idősebbik testvére..."
Volt még tovább is, de Anti apja ölébe dobta a levelet és lerohant a lépcsőn.

forrás:http://canadahun.com/forum/



 
 
0 komment , kategória:  Szép történetek  
Címkék: osztálytársunkat, hazakuncsorognak, törzsvendégeknek, kistisztviselők, államosításkor, üzletvezetőnek, kisvállalkozás, tulajdonképpen, nyilvánítottak, megférfiasodva, lefényképeztek, megrokkantotta, felegyenesedő, kisvendéglője, testamentumot, vendéglátósok, elsőszülöttje, felszolgáltam, vendéglőjéből, végigmutatott, ajándékokkal, zónaételeket, vállalkozást, örököseimmel, harminchárom, közjegyzőnél, felszűrődött, haszonélvező, rendelkezett, ebédszünetes, megbeszéltük, neszezéseire, nyereségesen, takarítottam, illetékesek, szerkesztők, halk zsibongást, kockás abroszokkal, habzó söröket, 56-os harcok, újra magánkézbe, felszálló illatokból, közeli templom, ajtó felé, holtnak hitt, ölébe hajtott, széke karfájára, nyitva maradt, ordítva folytatta, küldönc egyre, címzett saját, emeleti szobában, Gyökössy, Gyökössy Endre, IDŐSEBBIK FIÚ PEDIG, Most Antié, Legvégül Amerikában, Tőletek Tütykéhez,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjt  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  György napra  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Kellemes esti időtöltést  Semmit ne higgy el  S a dalok tanulsága  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Krisztinától  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  képre írva  Életművészet  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam Krisztinától  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Volt egy...  Életművészet  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Paul David Tripp Április 24  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Beney Zsuzsa - Tavasz  Ázzal aki csak szép  Ünnepelj csak  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Ma  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Föld napja április 22  Az elfogadásnak...  Jó éjt  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  A végzet az  Az idő elsodorja létezésünk  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam Krisztinától  Emlék  Sokkal bölcsebb a természet,  Palóc Grand Canyon  Ébredj  Április 22. a Föld napja,  Szent György nap  Föld napja április 22  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  A keserű igazság  Szent György nap  Muratáj 
Bejegyzés Címkék
halk zsibongást, kockás abroszokkal, habzó söröket, 56-os harcok, újra magánkézbe, felszálló illatokból, közeli templom, ajtó felé, holtnak hitt, ölébe hajtott, széke karfájára, nyitva maradt, ordítva folytatta, küldönc egyre, címzett saját, emeleti szobában, ötvenest adott, neki címzett, olvasni kezdte, osztálytársunkat, hazakuncsorognak, törzsvendégeknek, kistisztviselők, államosításkor, üzletvezetőnek, kisvállalkozás, tulajdonképpen, nyilvánítottak, megférfiasodva, lefényképeztek, megrokkantotta, felegyenesedő, kisvendéglője, testamentumot, vendéglátósok, elsőszülöttje, felszolgáltam, vendéglőjéből, végigmutatott, ajándékokkal, zónaételeket, vállalkozást, örököseimmel, harminchárom, közjegyzőnél, felszűrődött, haszonélvező, rendelkezett, ebédszünetes, megbeszéltük, neszezéseire, nyereségesen, takarítottam, illetékesek, szerkesztők, konyhafőnök, hazajöhetek, reklámtáska, kituszkolta, becsülettel, láthattalak, bekeretezve, segíthetnék, megbeszélni, csavarogják, szakképzett, megcsókolta, szakemberek, megreccsent, abroszokkal, bibliájából, megrakodva, titokzatos, nehézkesen, megoldódik, egyenruhás, találkozni, megmondtam, öregembert, hazajönnöm, agyvérzést, erősködött, viseléstől, hajtogatta, hazajöttem, leterített, magánkézbe, illatokból, mosogattam, floridában, igazgatóra, amerikában, zsibongást, meghagyták, mindketten, válaszolta, ráborított, keresztül, kasszánál, emlékezik, csöndesen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2590
  • e Hét: 13208
  • e Hónap: 24222
  • e Év: 130366
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.